De website www.ketel-subsidies.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Warmtepomp subsidies

Denk je erover om een warmtepomp aan te schaffen? Goed nieuws, want door de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) die in 2016 van start is gegaan, kun je een tegemoetkoming krijgen van de overheid in de vorm van een subsidie. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 euro en €2500 euro. Het is daarbij wel belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet.

Niet alles valt onder ISDE

Warmtepompen zijn er in verschillende types. De meeste daarvan vallen onder de voorwaarden van de ISDE, maar zogenoemde lucht-lucht warmtepompen zijn uitgesloten van de warmtepomp subsidie. Bovendien moet de warmtepomp onderdeel uitmaken van een verwarmingstoestel, een nominaal vermogen hebben van ten hoogste 70 kW en voorzien zijn van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Regels voor de subsidie

Wil je in aanmerking komen voor de ISDE, dan is het belangrijk dat je papierwerk klopt. Het geldt alleen voor warmtepompen in Nederland. De warmtepomp moet nieuw zijn en na 1 januari 2016 zijn aangeschaft. Uiteraard moet je een aankoopbewijs in bezit hebben dat op jouw naam staat. Op het moment dat je de subsidie aanvraagt, moet de warmtepomp al geïnstalleerd zijn en werken. Let op: de subsidie kan uiterlijk 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst worden aangevraagd! Verder mag je na toekenning van de subsidie de warmtepomp niet binnen een jaar weer verwijderen. Voor bedrijven zijn de regels grotendeels hetzelfde, met als belangrijkste verschil dat zij de subsidieaanvraag indienen vóór de warmtepomp is geïnstalleerd en een jaar de tijd hebben om de warmtepomp in gebruik te nemen. Bovenstaande is slechts een korte weergave van de belangrijkste voorwaarden. Mocht je van de ISDE gebruik willen maken, dan is het handig je er verder in te verdiepen. Begin op de website van de Rijksoverheid: www.rvo.nl

Aanvragen van warmtepomp subsidies

Het aanvragen van de subsidie gaat via DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven). De aan te leveren gegevens verschillen voor particulieren en bedrijven, maar zijn goed te vinden op de website van de RVO. Het is mogelijk om voor meerdere apparaten subsidie aan te vragen. In dat geval moet je per apparaat een aanvraag indienen.

Wat kost een warmtepomp met en zonder subsidie?

Vraag offertes op bij aanbieders en vergelijk het aanbod in jouw regio. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. De dienst is gratis en vrijblijvend.