De website www.ketel-subsidies.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Lokale subsidies

Dat er regionale en landelijke verkiezingen zijn, is niet voor niets. Een gemeente heeft namelijk een zekere vrijheid om zelf keuzes te maken waar het geld heengaat en daarmee af te wijken van het landelijke beleid. Lokale subsidies zijn één van deze zaken waar je per regio grote verschillen kunt aantreffen. Deze verschillen zijn belangrijk, want ze bepalen of jij wel of niet aanspraak kunt doen op een financiële bijdrage van de overheid bij bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe CV ketel. Als je niet weet wat er in jouw regio mogelijk is, zou het best zo kunnen zijn dat je een dief bent van je eigen portemonnee.

Verschil landelijke en lokale subsidies

Om de verschillen de laten zien, zoomen we in op subsidies ter bevordering van energiezuinige oplossingen. Landelijk zijn er niet veel mogelijkheden meer om subsidie aan te vragen als je energiebesparende maatregelen wilt treffen. Op dit moment is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) een van de weinige regelingen waar je als particulier nog gebruik van kunt maken voor slechts een paar specifieke apparaten.

In sommige regio’s is er echter nog wel een budget voor het stimuleren van energiebesparende oplossingen. Woon je in Noord-Holland? Misschien kun je dan wel een beroep doen op de Wij Wonen Wijzer (Energiesubsidie Omgevingsdienst IJmond). In Utrecht is er een geldpotje voor mensen die een zonneboiler willen installeren. In de provincie Friesland is er de ‘Friese energiepremie’ voor particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren, waarbij een subsidie van maximaal €2800 euro uitgekeerd kan worden voor energiebesparende maatregelen. Het verschil tussen landelijk en regionaal kan dus vrij groot zijn.

Houd lokale subsidies goed in de gaten

Er zijn niet alleen verschillen in regio’s, subsidies wijzigen ook elk jaar. Bovendien is er vaak een bepaald budget vrijgemaakt en zodra de bodem van de geldpot bereikt is, worden nieuwe subsidieaanvragen niet meer gehonoreerd. Het is dus zaak om goed op de hoogte te blijven en je te verdiepen in de mogelijkheden. En natuurlijk er snel bij te zijn voordat het potje leeg is.

Wat kost een CV ketel met en zonder subsidie?

Vraag offertes op bij CV/HR ketel aanbieders en vergelijk het aanbod in jouw regio. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. De dienst is gratis en vrijblijvend.