Energiesubsidies
De Nederlandse overheid wil graag de CO2-uitstoot en het energieverbruik terugdringen om de milieudoelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Energievoorziening die betrouwbaar, betaalbaar en zo duurzaam mogelijk is, dat is het doel.
Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er diverse subsidies beschikbaar als je wilt investeren in energiebesparende maatregelen. Deze regelingen zijn er voor zowel particulieren als zakelijke partijen.
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Energiesubsidies kunnen per regio verschillen. Op dit moment is de ISDE een van de weinige landelijk bepaalde regelingen. Deze subsidie is in januari 2016 van start gegaan en loopt in principe door tot en met 31 december 2020. Een subsidieaanvraag kan alleen ingediend worden als je investeert in pelletkachels, zonneboilers, biomassaketels of warmtepompen en geldt echt specifiek voor deze apparaten alleen. De hoogte van de financiƫle bijdrage die je krijgt, is afhankelijk van het type apparaat en de energieprestatie daarvan. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen van de regeling gebruikmaken.
Goed om in de gaten te houden: elk subsidiejaar trekt de regering een bedrag uit voor de ISDE. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als het bedrag voor dat jaar op is, gaat je subsidieaanvraag pas weer mee voor het jaar daarop. Je doet er dus goed aan om dit zo snel mogelijk te regelen.
Zakelijk en/of particulier
Niet alle subsidies zijn beschikbaar voor particuliere woningbezitters. Een aantal regelingen zijn specifiek gericht op een bepaalde doelgroep. Zo is er de Energie-Investeringsaftrek (EIA) waarmee bedrijven die investeren in duurzame energie een fiscaal voordeel kunnen hebben. Ook is er een Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties voor sportverenigingen en stichtingen die aangesloten zijn bij het NOC*NSF. Als particulier kom je hiervoor dus niet in aanmerking. Over het algemeen is het bij de energiesubsidies goed duidelijk wie hierop een beroep kan doen en onder welke voorwaarden het geldt.
Wat kost een CV ketel met en zonder subsidie?
Vraag offertes op bij CV/HR ketel aanbieders en vergelijk het aanbod in jouw regio. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. De dienst is gratis en vrijblijvend.